VEZENINE 
 
 

Martina Dečman, okrasna brisača, 75 x 58 cm
    Razstava, ki ste jo danes obiskali, Vas želi seznaniti z ročnimi deli prizadevne stoženske mladine. Zagotoviti Vam hoče tudi prijetno uro ob uživanju lepot, hkrati pa predvsem mlade navdušiti za to dejavnost.
    Ročno delo ni samo "delo", temveč dosti več. Usmerja nas k vsemu lepemu in nas pomiri, ko smo utrujeni in nesposobni za vsako drugo delo. Spodbuja nas, da vedno znova snujemo in iščemo vzorce, ohranjamo našo kulturno dediščino ter dajemo našim domovom tisto toploto in lepoto, ki so jo ustvarjale naše babice in prababice. To in še mnogo več.
    Začetki so seveda skromni. Toda iz najpreprostejših vbodov so sestavljene kombinacije okrasnih vbodov, potem pa se vrstijo še križci, stebelni, verižni, ploščati vbod, slikanje z iglo in vrsta drugih tehnik: luknjice, bele vezenine, senčni vbod, hardanger in podobno. Vsak izdelek ima svojo lepoto, govori svoj jezik, je najlepše darilo. "Glej, s tisoči vbodi sem bila v mislih pri tebi, s tisoči vbodi se ti zahvaljujem, s tisoči vbodi naj polete k tebi moje najlepše želje."
    "Glejte, ne moremo živeti tako, da bodo naša edina skrb hladilniki, politika, bilanca in križanke. Tako ni mogoče napredovati," je zapisal francoski pisatelj Antonine de Saint Exupery.
    Če je bilo nekoč rečeno: "Uničite vsako tradicijo," jo je treba zdaj znova obuditi. Ne samo s plesi, pustovanjem ipd., temveč tudi v dejavnostih, v katere bomo položili kanček svojega srca, lepote, dobrote in spoštovanja drug do drugega.
Marjana Korber

 
 
 


PODATKI O RAZSTAVI

Odprta je bila od 6. do 21. novembra 1999 v Galeriji mežnariji na Trdinovem trgu 11 v Mengšu. 

Razstava je bila postavljena v sodelovanju s Kulturnim društvom Franca Jelovška Mengeš. 

Glasbeni kulturni program ob odprtju so oblikovali: Urška Beucer (citre), Marija Šimec (violina), Ana Šimec (viola), Monika Šimec (violončelo), Štefan Šimec (klaviatura).

Razstavljali so: Maja Blažič, Martina Dečman, Klavdija Goršič, Jana Hajdinek, Dunja Horvat, Katja Kavšek, Nina Knific, Ivica Mavrin, Andreja Muha, Blažka Muha, Tatjana Ponikvar, Mojca Šef, Urška Vehovec, Anita Vovk.

Oblikovala: Peter Škrlep in Viljem - Marjan Hribar.

NASLOV: 
Marjana Korber 
Palmejeva ulica 28
1121 Ljubljana. 

Razstavo sta omogočila: Župnija Mengeš in Občina Mengeš.